Allt om yrket rörmokare

Här kan du hitta fakta om yrket rörmokare, eller VVS-montör som är den officiella benämningen. Dels sammanställer vi fakta om själva yrket rörmokare, men du hittar även mer information kring hur man kan göra för att utbilda sig till rörmokare.

Vad gör en rörmokare?

En rörmokare är en persom som är specialist på att arbeta med VVS-anläggningar (som står för Värme, Ventilation och Sanitet). Det är även därför den officiella benämningen på yrket är VVS-montör snarare än rörmokare, som är en lite äldre och mer vardaglig benämning på yrket. En rörmokare arbetar som sagt inte bara med rör, utan dessa VVS-anläggningar kan bestå av allt från värmepumpar till klimatanläggningar, sanitetsporslin och varmvattenberedare. Tvättstugeservice är också en arbetsuppgift som hör till VVS-arbetet.

Även om en rörmokare inte bara arbetar med rör så är rör ändå en väldigt stor del av det område som rörmokaren arbetar inom, framför allt sådana rör som handlar om vatten i form av rör kopplade till köksblandare och duschblandare, men även avloppsrör kopplade till toaletter och liknande.

Fjärrvärmesystem.

Det är vanligt att rörmokare arbetar med installation och underhåll av fjärrvärmesystem

Vanligt med specialisering

Inom själva yrket VVS-montör är det vanligt att man specialiserar sig inom en särskild inriktning, som t.ex. värmepumpar av olika slag såsom bergvärmepumpar, jordvärmepumpar, fjärrvärmesystem och så vidare. Andra rörmokare väljer att specialisera sig på installation av inredning i badrum såsom till exempel badkar, toaletter, duschar, tvättställ, tvättmaskiner, jacuzzis och andra saker man har i badrum.

Ett historiskt viktigt yrke

Rent historiskt kan man spåra rörmokeriet ganska långt tillbaka i tiden, faktiskt till den moderna civilisationens vagga: antikens rom. Det var här man för första gången började bygga vattenledningar och avlopp för att förse stadens invånare med "in och ut ur väggen"-teknik. Den metall man använde för dessa vattenledningar och avlopp var grundämnet bly, på grund av att det var väldigt tåligt och korrosionsbeständigt. Det är även därifrån som det enkelska namnet för rörmokare kommer, som är plumber, detta då det latinska namnet för bly är plumbum.

Rörmokarens rörtång.

Rörmokarens rörtång är ett av de (historiskt sett) viktigaste verktygen för en rörmokare

Utbildningar för att bli rörmokare

Det finns flera vägar att gå om man vill utbilda sig till rörmokare, eller VVS-montör. Om man redan i unga år är intresserad av yrket finns möjlighet att läsa till rörmokare under gymnasiet, genom gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram. Men det finns även många andra vägar att gå, som t.ex. genom yrkesutbildningar för vuxna eller att gå som lärling hos en verksam rörmokare.

Rörmokare genom gymnasieskolan

Om du är intresserad av att läsa till rörmokare genom gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram finns möjlighet till detta vid ett stort antal gymnasieskolor i Sverige, se här för ett urval av gymnasieprogram för att bli rörmokare.

Rörmokare genom kommunal vuxenutbildning

Om du vill studera till rörmokare som vuxen finns också här många möjligheter till studier, bland annat genom Yrkeshögskolan där det finns flera utbildningar relaterade till rörmokare och VVS.

Framtidsutsikt och genomsnittslön för yrket rörmokare

Rörmokare, eller VVS-montörer, är ett något av ett bristyrke och efterfrågas i stort sett över hela Sverige. Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen kommer konkurrensen om lediga jobb att vara låg under kommande år, och en utbildad rörmokare har goda möjligheter till att finna ett arbete.

Genomsnittslönen för en rörmokare ligger på ca. 33-34000 kr före skatt, enligt SCB.

Om du söker jobb som rörmokare kan vi rekommendera denna sajt som listar lediga jobb som rörmokare.Skriv en kommentar