Info, fakta & prylar/Hur många/Dagar kvar till julafton?

Hur många dagar är det kvar till julafton?

Det är 208 dagar kvar till julafton! 🎅🎁🎄

Idag är det tisdagen den 30 maj (vecka 22), nästa julafton inträffar den 2023-12-24 vilket är om 208 dagar.
Den senaste gången det var julafton var 2022-12-24, alltså 157 dagar sedan.

Älskar du också den magiska julen?

Är du en sådan där julaftons-fanatiker som så många andra av oss? Kan du knappt bärga dig förrän det är dags att klappa den där rödklädda farbrorn på magen och tacka för presenterna igen? Då har du hittat till vänner! Här längtar vi efter julafton så mycket att vi har skapat en särskild nedräknare, där man kan se hur många dagar det är kvar till julafton!

Fakta om julen och julafton

Rent traditionsenligt sett är julafton den dag som inleder den kristna högtiden som kallas "jul". Julen är någonting som firas av miljarder människor världen över, och syftar till att fira Jesu födelse på julnatten fram till trettondag jul. Det var alltså då som de tre vise männen skulle ha kommit fram till Betlehem. Enligt det kyrkliga synsättet inträffar julafton också bara på aftonen under den 24 december, men enligt det moderna och sekulära synsättet i Sverige uppfattas Julafton som att den pågår under hela dygnet den 24 december, som så bör.

Julafton och den nordiska folktron

Det finns även gammal nordisk folktro som kan kopplas ursprungligen till julafton och julnatten, och innefattar ofta skrock och magi. Exempelvis sades det att djuren kunde tala på julafton, och att under julnatten återvänder de dödas stjälar till sina hem - vilka man även satte fram mat åt.

Ett förväntansfullt barn som räknar hur många dagar det är kvar till julafton.


Skriv en kommentar