Info, fakta & prylar/Alfabeten/Italienska alfabetet

Italienska alfabetet - alla bokstäver

Det italienska alfabetet har sin grund i det vanliga latinska alfabetet, men för att konstruera det italienska alfabetet har man tagit bort fem bokstäver; J, K, W, X och Y. Detta innebär att det italienska alfabetet endast innehåller 21 bokstäver, till skillnad från det vanliga latinska alfabetet som innehåller 26 bokstäver.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det italienska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det italienska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det italienska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i italienskan: A, B, C, D, E, F, G, H, I, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, Z

Gemener i italienskan: a, b, c, d, e, f, g, h, i, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, z

Numrerade listor över versaler och gemener i det italienska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det italienska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det italienska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i italienska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. L
 11. M
 12. N
 13. O
 14. P
 15. Q
 16. R
 17. S
 18. T
 19. U
 20. V
 21. Z

Numrerad lista över gemener i italienska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. l
 11. m
 12. n
 13. o
 14. p
 15. q
 16. r
 17. s
 18. t
 19. u
 20. v
 21. z

Jämförelse mellan svenska och italienska alfabetet

Det italienska alfabetet består av 21 versaler (och 21 gemener). Om man jämför det italienska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det italienska av åtta färre bokstäver än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de italienska och svenska alfabetena delar så handlar det om 21 versaler och 21 gemener.

Om Italien

Italien är en parlamentarisk enhetsrepublik i Europa. Italien ligger i hjärtat av Medelhavet och delar öppna landgränser med Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien, San Marino och Vatikanstaten. Med en befolkning på cirka 60 miljoner är Italien den fjärde folkrikaste medlemsstaten i Europeiska unionen.

Landets rika kulturarv och breda utbud av turistattraktioner gör det till ett av världens mest besökta länder. Dess huvudstad Rom är en av de största städerna i Europa och världens tredje mest besökta stad efter London och Paris.

Italien är ett mycket populärt resmål av många skäl. Några av dess landmärken, som Colosseum i Rom, är några av de mest populära turistmålen i världen. Dessutom har Italien en rik kultur och historia som visas upp på dess många museer och historiska platser. Dess läge vid Medelhavet gör det också till ett populärt resmål för semesterfirare som vill njuta av sol och stränder.

Läs gärna mer om Italien hos Resmål.com.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar