Info, fakta & prylar/Alfabeten/Turkiska alfabetet

Turkiska alfabetet - alla bokstäver

Det turkiska alfabetet består av 29 bokstäver och är en variant av det latinska alfabetet. Det har dock inte använts särskilt länge i Turkiet, utan infördes år 1928 av Turkiets förste president Kemal Atatürk, innan dess användes det arabiska alfabetet.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det turkiska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det turkiska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det turkiska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i turkiskan: A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z

Gemener i turkiskan: a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, i, i̇, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z

Numrerade listor över versaler och gemener i det turkiska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det turkiska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det turkiska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i turkiska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. Ç
 5. D
 6. E
 7. F
 8. G
 9. Ğ
 10. H
 11. I
 12. İ
 13. J
 14. K
 15. L
 16. M
 17. N
 18. O
 19. Ö
 20. P
 21. R
 22. S
 23. Ş
 24. T
 25. U
 26. Ü
 27. V
 28. Y
 29. Z

Numrerad lista över gemener i turkiska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. ç
 5. d
 6. e
 7. f
 8. g
 9. ğ
 10. h
 11. i
 12. j
 13. k
 14. l
 15. m
 16. n
 17. o
 18. ö
 19. p
 20. r
 21. s
 22. ş
 23. t
 24. u
 25. ü
 26. v
 27. y
 28. z

Jämförelse mellan svenska och turkiska alfabetet

Det turkiska alfabetet består av 29 versaler (och 29 gemener). Om man jämför det turkiska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det turkiska av lika många än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de turkiska och svenska alfabetena delar så handlar det om 24 versaler och 24 gemener. De versaler som finns i det turkiska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: Ç, Ğ, İ, Ş, Ü, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: ç, ğ, i̇, ş, ü.

Om Turkiet

Turkiet är ett fascinerande land som erbjuder sina besökare en mängd historia, kultur och naturskönheter. Landet ligger i korsningen mellan Europa och Asien och har en mängd olika attraktioner, vilket gör det till ett idealiskt resmål för turister av alla intressen. Från den antika staden Istanbul till Medelhavskustens fantastiskt vackra stränder har Turkiet något att erbjuda alla.

Om du letar efter ett land fullt av historia och kultur är Turkiet det perfekta resmålet. Staden Istanbul, som tidigare hette Konstantinopel, var huvudstad i det bysantinska riket och är nu ett av de mest populära turistmålen i Turkiet. Staden är hemvist för ett antal historiska platser, inklusive Hagia Sophia, den Blå Moskén och Topkapipalatset. Besökare i Istanbul kan också njuta av det pulserande nattlivet, den utsökta maten och den vackra arkitekturen.

Turkiet är också hemvist för några av Medelhavets bästa stränder. Den turkosa kusten, även känd som den turkiska rivieran, är översållad med pittoreska städer, sandstränder och kristallklart vatten. Populära stranddestinationer är Antalya, Bodrum och Marmaris. Om du är ute efter en avkopplande strandsemester är Turkiet den perfekta platsen att åka till.

Oavsett om du är intresserad av historia, kultur eller bara avkoppling är Turkiet ett utmärkt val för din nästa semester. Med så mycket att se och göra kommer du aldrig att bli uttråkad i detta vackra land!


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar