Info, fakta & prylar/Alfabeten/Grekiska alfabetet

Grekiska alfabetet - alla bokstäver

Det grekiska alfabetet har en lång historia, och utvecklades under 800-talet före Kristus (dvs. under klassisk tid). Ursprungligen användes det grekiska alfabetets bokstäver också för att beteckna siffror och tal, och med tiden har de även kommit att bli mycket viktiga inom vetenskapen i form av att de är frekvent använda som matematiska symboler.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det grekiska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det grekiska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det grekiska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i grekiskan: Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, ς, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω

Gemener i grekiskan: α, β, γ, δ, ε, ζ, η, θ, ι, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, ς, τ, υ, φ, χ, ψ, ω

Numrerade listor över versaler och gemener i det grekiska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det grekiska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det grekiska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i grekiska alfabetet

 1. Α
 2. Β
 3. Γ
 4. Δ
 5. Ε
 6. Ζ
 7. Η
 8. Θ
 9. Ι
 10. Κ
 11. Λ
 12. Μ
 13. Ν
 14. Ξ
 15. Ο
 16. Π
 17. Ρ
 18. Σ
 19. ς
 20. Τ
 21. Υ
 22. Φ
 23. Χ
 24. Ψ
 25. Ω

Numrerad lista över gemener i grekiska alfabetet

 1. α
 2. β
 3. γ
 4. δ
 5. ε
 6. ζ
 7. η
 8. θ
 9. ι
 10. κ
 11. λ
 12. μ
 13. ν
 14. ξ
 15. ο
 16. π
 17. ρ
 18. σ
 19. ς
 20. τ
 21. υ
 22. φ
 23. χ
 24. ψ
 25. ω

Om Grekland

Grekland är ett populärt turistmål för människor runt om i världen. Med sin fantastiskt vackra natur, utsökta mat och rika historia är det inte konstigt att folk strömmar till detta fantastiska land. Oavsett om du är intresserad av antika ruiner, pittoreska byar eller det hisnande Egeiska havet har Grekland något för alla.

Även om Grekland är relativt litet finns det otroligt mycket att se och göra. Många besökare ägnar sin tid åt att utforska de många öarna, var och en med sin egen unika atmosfär. Andra föredrar att stanna på fastlandet, där de kan besöka antika platser som Delphi eller Olympia eller njuta av det livliga nattlivet i Aten.

Om du är om du planerar en resa till Grekland finns det några saker du bör tänka på. För det första är landet känt för sina fantastiska stränder. Med över 8 000 kilometer kustlinje finns det gott om möjligheter att njuta av solen och koppla av. Men om du vill undvika folkmassorna är det bäst att besöka under mellansäsongen i maj eller oktober. För det andra är Grekland hemvist för några av de bästa maträtterna i världen. Det finns något för alla att njuta av, från läckra moussaka till läckra dolmades. Och sist och slutligen, glöm inte att packa solskyddet! Med sitt medelhavsklimat kan Grekland vara ganska varmt under sommarmånaderna.

Läs gärna mer om Grekland hos Resmål.com.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar