Jussi Björling - Borlänges sångfågel

Jussi Björling var en av Sveriges, men också världens, allra främsta sångtalanger. Med sin vokala skicklighet som tenor och operasångare lyckades han beröra människors hjärtan världen över. Han började sjunga i väldigt tidig ålder, blev som fyraåring kallad ”världens minsta operasångare”, och sjöng ihärdigt fram till en höstnatt i september 1960 då hans hjärta slutade att slå i förtid. Jussi Björling blev endast 49 år gammal, och under dessa 49 år så sjöng han i hela 45 år. Det är sannerligen en bedrift i sig. Han blev erkänd och hyllad som en storslagen sångartist, en av alla tiders största tenorer, men trots otaliga hyllningar och lovord så präglades han av en stark ödmjukhet gentemot sin sångkonst och sina medmänniskor.

Jussi Björlingstipendiet

Ett årtionde efter Jussi Björlings död, år 1970, instiftades Jussi Björlingstipendiet. Sedan dess har stipendiet regelbundet delats ut av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister för att hylla och stödja musikbegåvningar bosatta i eller med anknytning till Dalarna.

Jussi Björlings Allé

För att hedra Jussi Björling, denna storslagna tenor och människa, har man också ställt upp olika monument och minnesplatser. Jussi Björlings Allé i Kungsträdgården i Stockholm är ettav dessa. Allén är ett promenadstråk i stadsdelen Norrmalm i huvudstaden. Promenadstråket sträcker sig längs med den västra sidan av Kungsträdgården med Karl XII:s torg i söder och uppmot Hamngatan i norr. Det var den 10 mars 1998 som den västra allén i Kungsträdgården blev uppkallad efter Jussi Björling. Ett par år därefter, år 2007, blev den östra allén uppkallad efter en annan operaartist, nämligen Birgit Nilsson.

Jussi Björlingmuseet

Ett par år innan allén i Stockholm uppkallades efter Jussi Björling, så invigdes Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Här finns många föremål som påminner om vem den stora sångaren var och om hans fantastiska verk. Här kan man bland annat lyssna till hans röst och läsa ur hans biografier. I museet finns också originalaffischer från hans många premiärföreställningar, dräkter som han bar och filmklipp ur olika operor.

Staty över Jussi Björling på Jussi Björlings torg i Borlänge.

Staty över Jussi Björling på Jussi Björlings torg i Borlänge.

KenNet, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jussi Björlings inledande år

Jussi Björling var en charmig karl, givetvis. Med sin vackra stämma och sina charmiga anletsdrag förförde han en och annan kvinna. Han fick sitt allra första barn år 1928, då han enbart var 17 år, med en Linnea Hellström – dotter i familjen som han då var inneboende hos. Sonen Rolf kom till världen, och blev också han, likt sin far, tenorsångare i framtiden.

Det var dock en sommardag i juni 1935 som Jussi Björling bestämde sig för att gifta sig. Han äktade sångerskan Anna-Lisa Berg. Anna-Lisa Berg var en sopran som han hade träffat och lärt känna under sin studietid på Musikaliska Akademiens konservatorium. Jussi Björling och Anna-Lisa Berg fick tre barn tillsammans – två söner, Anders och Lars, samt en dotter, Ann-Charlotte. Jussi Björling fick även ett barn utom äktenskapet, dottern Kickie, som bortadopterades vid födseln.

Anna-Lisa vigde sin tid åt barnen under de närmaste åren, då Jussi var ute på turnéer och konserter. Det var också under dessa år som Jussi Björlings internationella karriär tog fart. De två yngsta barnen valde att följa föräldrarnas spår och blev sångare även de. När barnen blivit äldre bestämde sig Anna-Lisa för att återuppta sin karriär som sångerska. I slutet av 40-talet uppträdde Anna-Lisa och Jussi tillsammans. De sjöng och framförde konserter tillsammans, men även storslagna och vackra operor. De uppträdde mycket tillsammans under de kommande åren, och när de inte gjorde det så verkade Anna-Lisa som ett stöd till maken Jussi under de krävande och hektiska turnétiderna.

”Jag är Jussi Björling från Stora Tuna, jag.” Så sa Jussi Björling under en av de sista radiointervjuer han medverkade i, som i ett försök att bekräfta sitt ursprung och sig själv. Historien beskriver Jussi Björling så som han själv valde att beskriva sig – som en enkel man som trots sin storslagenhet alltid präglades av en ödmjukhet gentemot sin sångtalang och sina kollegor. Ett år efter radiointervjun fick Jussi Björling återvända till Borlänge och Stora Tuna för att vila i sitt sista vilorum på Stora Tuna kyrkogård. Här finns nu hans staty samt Jussi Björlingmuseet för att hedra en av 1900-talets främsta tenorer.

Jussi Björling reste som åttaåring till USA för allra första gången. Det var då hans far, David Björling, tog med sig de tre äldsta sönerna till USA för en kortare amerikansk turné som Björlingkvartetten. Vad åttaårige Jussi Björling då omöjligt kunde veta var att USA skulle komma att bli en plats som han skulle återvända till många gånger om. Landet skulle bli ett av de flera stoppen i hans breda, internationella karriär som framstående tenor.

Vidare mot Centraleuropa

Det var under 1936 som Jussi Björling höll sina första egna turnéer utanför Skandinavien. Det började med konserter och operor i centrala Europa, till exempel i Wien och Prag. Han höll fantastiska konserter i Wien och stora operaevenemang i Prag. Vid det här laget sjöng Jussi Björling enbart opera på svenska, men detta hindrade inte honom från att nå fram till och hänföra publiken.

Början på den internationella karriären

Året därpå, 1937, framträdde Jussi Björling också vid flera av de större operahusen i Tyskland. Dessa framträdanden innebar början på en storslagen internationell karriär. I slutet av 1937, under hösten, begav han sig västerut mot England. I huvudstaden London höll han sitt allra första framträdande på brittisk mark. Efter lovord och vackra omdömen, bestämde han sig snart för att bege sig ännu längre bort för att ge uttryck för sin mästerliga sångtalang.

Med avstamp i Carnegie Hall

Jussi Björling begav sig till New York tillsammans med sin fru Anna-Lisa. I storstadsmetropolen inledde han sin amerikanska turné. Han kickade igång premiärturnén i USA med en radiokonsert från prestigefulla Carnegie Hall. Han fortsatte turnén med att sjunga på italienska för allra första gången. Han sjöng i Rigoletto och Bohéme på operan i Chicago.

Kontrakt med Metropolitanoperan

Den amerikanska turnén avslutades med en konsert i Town Hall i New York. Det var under denna turné som han fick möjlighet att skriva på ett kontrakt med stora Metropolitanoperan, ett kontrakt som skulle komma att betyda mycket för hans internationella karriär. I januari 1938 återvände Jussi Björling till Sverige, efter att ha nått stora framgångar på internationell mark. Enbart vid Metropolitanoperan kom Jussi Björling att sjunga under hela femton säsonger. Han höll även i 121 föreställningar i New York och under de amerikanska turnéerna.

Den 5 februari 1911 föddes Jussi Björling i ett hus vid Magasinsgatan i centrala Borlänge. Vid den tiden bestod Jussi Björlings familj av hans far David, hans mor Ester samt hans storebror Olle. Året därpå skulle Ester föda ännu en son som kom att heta Gösta, och tillsammans skulle sönerna i framtiden bilda Björlingkvartetten.

David Björlings far, Jussi Björlings farfar, var smed från Hälsingland. Han träffade en finska under sina arbetsresor i Finland, och det var samma finska som skulle ge sin sonson det finska smeknamnet Jussi. Smeknamnet kom att helt ersätta pojkens egentliga dopnamn. Både David och Ester förfäder härstammade dock från Dalarna. Rötterna för släkterna går att spåra tillbaka till Dalarna ända till 1400-talet. Ester växte upp i Stora Tuna i Borlänge.

Musikintresset fanns hos David Björling länge. Han arbetade till en början i en verkstad, men bestämde sig för att bege sig till USA. I USA valde han att satsa på sin tenorröst och utbilda sig i musik och sång vid Metropolitan Opera School belägen i New York. Han studerade även i Wien, men slog sig sedan ner i Sverige och Stora Tuna för att gifta sig med sin Ester år 1909. David Björling fick möjlighet att sjunga som operasångare en kort tid, men blev istället känd för att vara en magnifik konsertsångare och väldigt duktig sånglärare. Det var hans stora kunskaper inom musiken och sången i kombination med hans sångpedagogiska förmåga som gjorde att han kunde göra sina barn till duktiga artister från väldigt tidig ålder. Olle, Jussi och Gösta gjorde sitt allra första offentliga framträdande i en kyrka i Örebro i december 1915. Jussi Björling hade vid det här laget inte ens hunnit bli fem år gammal.

Ett par år senare fick familjen en ny familjemedlem, sonen Karl som föddes 1917. Samma år dog modern Ester Björling som länge hade lidit av tuberkulos. Karl växte upp hos familjens släktingar, medan fadern David Björling var på turnéer med de äldre sönerna som utgjorde Björlingkvartetten. Under hösten 1919 åkte kvartetten till USA för första gången. De kommande åren turnerade pojkarna från stad till stad, kust till kust i Sverige. Kvartetten blev mycket uppskattad och fortsatte med turnerandet i Sverige under en lång period. När fadern David Björling avled av brusten blindtarm år 1926, gick det sämre för kvartetten. De upplöstes bara ett år senare, men det visade sig bara vara början i en lång karriär för Jussi Björling.

Jussi Björlings karriär börjar som fyraåring i en kyrka i Örebro, där han gör sitt allra första offentliga framträdande. Fadern, David Björling, refererar till honom som ”världens minsta operasångare”. Det dröjer dock en tid innan Björling gör sin debut på operan. Han studerar vid Musikaliska Akademins konservatorium i Stockholm under 1928, och i samband med detta gör han också inspelningar som tenor. Efter enbart två år som skolad sångare får han möjlighet att göra sin operadebut vid Kungliga Operan i Stockholm. Under sin debut i operan sjunger han i Mozarts kända verk Don Juan. Detta är ett av de steg som sätter fart på Jussi Björlings karriär som operasångare.

Det är dock i grannlandet Danmark som Jussi Björling får ett av sina stora genombrott. Under en konsert på stora Tivoli i Köpenhamn under 1931 uppträder Jussi Björling för första gången inför en stor och uppskattande publik utanför Sverige. Det är efter detta framförande som debuterna sedan avlöser varandra på Kungliga Operan i Stockholm. Han medverkar i exempelvis Wilhelm Tell & Barberaren i Sevilla 1931, Rigoletto & Kärleksdrycken 1932, Traviata, Romeo & Julia och Tosca 1933. Samtidigt fortsätter han att spela in musik på svenska. Vid ett par tillfällen spelar han också in dansmusik under pseudonymen Erik Odde, enbart ett av de många exempel på Jussi Björlings breda sång- och musiktalang.

Jussi Björling gör sin allra första större turné i Centraleuropa under 1936. Han turnerar runt i centrala Europa och gör stor succé i såväl Tjeckoslovakien som i Wien. Denna framgång iCentraleuropa leder till att Jussi Björling får skriva på sitt allra första internationella skivkontrakt. Han får bland annat börja spela in skivor med sånger på originalspråk. Bland de allra första internationella inspelningarna märks inspelningen ”Celeste Aida”. Med ett internationellt skivkontrakt och musik på originalspråk, lyckas Jussi Björling nå en bredare och betydligt större publik. Detta blir startskottet för hans internationella karriär.

Det är under hösten 1938 som Jussi Björling reser till USA för att debutera på stora Metropolitanoperan i New York. Här debuterar han i storslagna Bohéme. Efter denna föreställning kommer Metropolitanoperan att bli ett självklart stopp för honom varje år, en plats han kommer att återvända till år efter år som ledande tenor. Två år därefter gör han också debut i San Francisco-operan.

Under hösten 1955 gav Jussi Björling sig ut på en amerikaturné. Det var under denna turné som han för första gången framträdde vid Lyric Theatre of Chicago, en plats han många gånger skulle komma att besöka i framtiden. Året därpå reste Jussi Björling tillbaka till Metropolitan, efter att inte ha varit där på två år, och sedan reste han vidare mot San Fransisco-operan där han hade ett par föreställningar.

Sjukdomar och den sista tiden

Under våren återvände han till Sverige och Stockholm, med ett fullspäckat schema på operaföreställningar som han skulle medverka i under våren och sommaren. Trots att hans schema var fullbokat så lyckades han också hinna med att bege sig till Zürich under samma period för att medverka i operan Tosca. Sedan återvände Jussi Björling till Amerika och Metropolitan igen, för en något kortare turné. Han fortsatte leva ett hektiskt liv med många föreställningar, tills han under 1958 blev tvungen att avbryta en turné i USA på grund av magblödning. Kanske var det stressen och det hektiska livet som till slut fick kroppen och hälsan att säga ifrån.Men detta stoppade inte Jussi Björling alltför länge. Under början av 1959 gjorde han sitt allra första framträdande i TV i England, strax innan hans amerikanska konsert- och operaturné drog igång.

Kort därefter skulle hans kropp säga ifrån igen, och denna gång mycket hårdare. Det var underhösten år 1959, då Jussi Björling var 48 år gammal, som hans hälsa började visa tecken på kraftig försämring. Under det året drabbades han av flertalet lättare hjärtattacker, en hemsk förhandsvisning av vad som väntade honom i framtiden.

Han spelade på många scener under 1959 och 1960, utan att veta att de skulle bli hans allra sista. Jussi Björlings allra sista offentliga framträdande hölls på Skansen den 20 augusti år 1960. Ett parveckor därefter, den 9 september, drabbades han av en hjärtattack som tog hans liv alldeles förtidigt. Jussi Björling, en av århundradets främsta sångartister, dog i sömnen på Siarö endast 49 år gammal.

Jussi Björling vid sitt sista offentliga framträdande på Skasen år 1960.

Jussi Björling vid sitt sista offentliga framträdande på Skasen år 1960.

PRESSENS BILD (Public domain), via Wikimedia Commons

Jussi Björlingmuseet – lär känna en världsberömd röst

För snart 20 år sedan, den 22 oktober 1994, invigdes Jussi Björlingmuseet i Borlänge för att hedraen av världens främsta operasångare. Museet ligger bara ett stenkast från platsen där Jussi Björlingföddes år 1911.

Jussi Björlingmuseet ligger på Borganäsvägen i Borlänge, i ett hus som ursprungligen varit enläkarvilla. Här får besökare ta del av Jussi Björlings allra mest personliga minnen och lära kännahonom ur flera olika perspektiv. Det första som besökarna möts av är en byst av Jussi Björling somskapats av Emil Näsvall. Repliker av denna byst går att återse på Kungliga Operan i Stockholm menockså på Metropolitanoperan i New York.

Det är främst Jussi Björlings familj som har samlat museiföremålen för att ge en bild av vem denberömde operasångaren egentligen var, men för att komplettera denna bild har spännande föremåläven hämtats från flertalet andra håll såsom exempelvis Kungliga Operan.

Museet är uppdelat i olika sektioner som handlar om olika delar av Jussi Björlings liv. I en del avmuseet kan man uppleva Jussi Björlings liv som operasångare. Här kan utställningsföremålen tillexempel vara dräkter av olika slag, som exempelvis en dräkt som han bar under operan Romeo ochJulia. Här kan man också se scenmodeller och -skisser över samma opera, till ljudet av Romeoscavatina som strömmar ur högtalarna. Sen finns det en annan del av museet som visar glimtar urJussi Björlings personliga liv, vem han var bakom den offentliga profilen och vad som fick honomatt bli just den han var. Här finns reportage, affischer, album med privata bilder från exempelvisbröllop och sommarstugesemestern, med mera.

I museet kan man självklart också få njuta av Jussi Björlings röst. Genom en stor dörr kommer manin till samlingssalen där man kan se på amerikanska filmklipp ur olika operor som Jussi Björlingmedverkat i. Här kan man också få se originalaffischer från premiärer och kika på Jussi Björlingseget skivskåp och hans resegrammofon. Museet erbjuder också sköna lyssnings- och studierum därman kan koppla av till operatalangens stämma, eller också läsa intressant kuriosa om honom.

I Jussi Björlingmuseet finns mycket spännande saker att utforska för den sång- ochoperaintresserade besökaren. Här får man lära känna en röst och en karaktär som blev världskändtack vare sin storslagna talang och sin odödliga passion för sång.

Det var en vinterdag i början av februari år 1911 som Jussi Björling, en av Sveriges främsta operasångare, föddes i Stora Tuna socken i Borlänge. Enligt barnmorskans anteckningar föddes Jussi Björling den 5 februari, men på hans gravsten står det i dag att han föddes den 2 februari, ett datum som av oklara anledningar senare kom att föras in i församlingens födelsebok. Jussi föddes in i en familj där musiken och sången var en del av vardagen, så gott som en självklarhet i livet.

Jussi Björling lärdes upp och tränades i väldigt tidig ålder. Fadern, David Björling, som var tenor och sånglärare, arbetade flitigt med träningen och utvecklingen av barnens sångröster redan från treårsåldern. Det dröjde inte länge förrän fyraårige Jussi Björling gjorde sitt allra första framträdande i en kyrka tillsammans med sina bröder Olle och Gösta Björling. Detta kom att bli startskottet för Jussi Björling. Början på en livslång karriär som tenor och operasångare, en karriär full av turnéer och framträdanden, sång och musik.

Jussi Björlings första framträdanden och turnéer gjordes tillsammans med fadern och bröderna. De tre Björling-bröderna gick under namnet Björlingkvartetten och turnerade i Norden men också i Nordamerika.

När fadern gick bort arbetade Jussi Björling som springpojke en tid. Hans sångtalang upptäcktes av fiolspelaren och sångaren Salomon Smith som ordnade en audition inför operasångaren Martin Öhman. Detta ledde till att Jussi Björling under 1928 fick möjlighet att provsjunga för John Forsell, chef för Kungliga Operan. “Märkvärdigt bra, fenomen. 17 år. Bör anammas o skötas! Bör kunna bli ngt”, antecknade John Forsell då han fått höra Jussi Björlings röst. Det tog inte lång tid innan Jussi Björling antogs till Stockholms musikkonservatorium. Där fick John Forsell tillsammans med Tullio Voghera möjlighet att “anamma och sköta” Jussi Björlings sångtalang, i egenskap av hans lärare. Bara två år senare, 1930, gör Jussi Björling sin officiella operadebut vid Kungliga Operan i Mozarts Don Juan. Det är dock på Tivoli i Köpenhamn ett år senare, 1931, som Jussi Björling får sitt stora genombrott utanför Sverige.





Kommentarer


#1   Åke Thunström   2021-05-21 16:47  
Tack för en gedigen genomgång av en sagolik sångarkarriär.

Skriv en kommentar