Info, fakta & prylar/Yrken/Cykelreparatör

Allt om yrket cykelreparatör

Här kan du hitta fakta om yrket cykelreparatör. Dels sammanställer vi fakta om själva yrket cykelreparatör, men du hittar även mer information kring hur man kan göra för att utbilda sig till cykelreparatör.

Vad gör en cykelreparatör?

En cykelreparatör, eller cykelmekaniker som det ibland också kallas, är en person som arbetar med reparation av i huvudsak cyklar. Vi säger i huvudsak, eftersom även andra åkfordon också faller under en cykelreparatörs ansvarsområde. Dessa andra åkfordon kan vara t.ex. barnvagnar, rollatorer, inlines, rullskridskor, skateboards, longboards eller andra typer av åkbrädor. Det är även vanligt att cykelreparatörer arbetar med och reparerar mopeder och andra låghastighetsfordon.

Cykelreparatörer brukar kunna hjälpa till med det mesta som har med att laga och fixa cyklar att göra, som t.ex. regelbunden service, laga punktering, byta däck, justera sadlar, montera ihop cyklar, montera pakethållare, montera belysning, rikta hjul och fälgar, och så vidare. Listan kan göras lång.

Cykel inne för reparation hos en cykelreparatör.

Cykel inne för reparation hos en cykelreparatör.

Utbildning för att bli cykelreparatör

Det brukar inte krävas någon särskild utbildning för att bli cykelreparatör, utan man bli i regel upplärd direkt på arbetsplatsen. Dock kan det vara meriterande att ha läst t.ex. industriteknik eller annan utbildning med inriktning på mekanik och teknik, i exempelvis gymnasiet eller vuxenutbildningen. Den genomsnittliga lönen för cykelreparatörer ligger på ca. 30 000 kr per månad, före skatt (enligt SCB).Skriv en kommentar