Vem var Lucia

Vi har nog alla upplevt eller deltagit i ett Luciaspel på ett eller annat vis, men vem var egentligen Lucia?

Lucia är som de flesta vet en högtid vi firar den 13 december varje år. Ordet "Lucia" kommer från det latinska ordet "Lux" som betyder ljus. Under 1300-talet hade Europa en annan kalender och Luciadagen inföll då samtidigt som vintersolståndet på det norra halvklotet. Därav referenser till ljuset.

Historia i Sverige

Enligt gammal folktro vad Lucianatten den 13 december en farlig natt då många andar och onda väsen var i rörelse. Det var också dagen då alla julens förberedelser skulle vara klara, vilket man firade med att äta och dricka gott. I och med att de onda andarna strök runt gjorde man bäst i att vara vaken, och passande nog var det också lämpligt att äta och dricka lite extra.

Lucia idag

Lucia idag har ganska få saker kvar från det ursprungliga firandet i Norden. Visst äter man och dricker lite extra mycket, men det handlar inte om att man slaktat julgrisen utan kanske snarare att man dagarna innan bakat några lussekatter. På förskola, skola och arbetsplatser är det inte ovanligt att man tidigt på morgonen firar med ett lussetåg med lucia, tärnor, pepparkaksgubbar och tomtar.

Porslinsfigurer som föreställer ett luciatåg med Lucia i spetsen.

Vem var då Lucia?

Lucia föddes  283 i Syrakusa, Sicilien och dog 304, även det i Syrakusa. Hon var ett helgon, dog martyrdöden och blev sedan helgonförklarad. Lucia var dotter till Eutychia. Hennes far dog när hon var liten och hon blev i huvudsak uppfostrad av sin mor. Redan som liten ska hon ha avgett ett kyskhetslöfte, men utan att berätta någonting för hennes mor.

Hennes mor ordnade för att gifta bort henne, något Lucia inte ville. Efter att ha blivit sjuk i blödarsjuka och därefter frisk genom Lucias böner så lovade mamman att inte gifta bort sin dotter, något som gjorde hennes tänkta man rasande. Han angav henne för kejsar Diocletianus, vilket dömde henne till att bli glädjeflicka på en bordell.

Vid transporten till bordellen ska man ha hällt kokande olja över henne utan att hon tagit skada. Man stack också ett svärd genom halsen på henne, men även det överlevde hon och gjorde så ända tills någon kom att ge henne den sista smörjelsen.

Det röda bandet som vår tids Lucia bär om sin midja kan ses som blod som rinner från svärdshuggen och den vita dräkten ska syfta på Lucias helgonförklaring.



Skriv en kommentar