VPN – vad är det och hur kan det hjälpa dig?

VPN står för "virtuellt privat nätverk" och det är enkelt beskrivet en teknik som används för att skapa en säker förbindelse mellan två punkter. Det kallas också för en VPN-tunnel och i den tunneln kan din information, som nedladdade filer, sökhistorik och fysisk plats, “färdas” mellan olika platser på internet utan att någon kan se eller komma åt informationen. Tunneln gör det omöjligt att komma åt informationen som finns inuti.

När du går in på en hemsida utan att använda ett VPN så tar din internetleverantör emot begäran och omdirigerar dig till hemsidan. Det sättet är dock öppet och om det finns någon som verkligen vill komma åt din information så är det möjligt att göra det. Om du istället använder ett VPN kommer du först att automatiskt omdirigeras till en server där din information döljs och krypteras innan du skickas vidare till hemsidan. Att använda ett VPN är därför ett bra sätt att vara skyddad på nätet.

Vad är fördelarna med att använda ett VPN?

Det finns många fördelar med att använda ett VPN, inte bara för din internetsäkerhet skull utan även av många andra anledningar.

Surfa säkert på offentliga Wi-Fi-nätverk

Ibland behöver man använda ett offentligt Wi-Fi och då är det viktigt att vara medveten om riskerna att surfa på ett sådant. De flesta offentliga Wi-Fi:s har ingen kryptering och därför är det mycket lättare för obehöriga att se och ta del av din information. Genom att använda ett VPN har du inte längre det problemet, eftersom VPN:et döljer och krypterar din information, och på så sätt gör det omöjligt för obehöriga att komma åt den.

Få tillgång till geoblockerat innehåll

Har du någon gång velat streama en serie eller läsa en artikel och mötts av information om att innehållet är blockerat för användare i din region? Det är relativt vanligt på internetet och kallas för geoblockering. Geoblockering gör att du inte kan komma åt innehåll som inte är licensierat för din region och det innebär att du förlorar möjligheten att ta del av ganska mycket innehåll. För att komma runt blockeringen kan du använda ett VPN. Ett VPN har egna servrar som du kan välja att surfa via. Dessa servrar finns i olika länder och baserat på vilken server du väljer så förändras din IP-adress.

På samma sätt kan du också kringgå censur av olika slag. I vissa länder finns det information som är censurerad och omöjlig att komma åt. Genom att byta server kan du komma åt information och innehåll som är censurerade i landet du befinner dig i. Med ett VPN blir det mycket lättare att få tillgång till blockerat innehåll.

Hur kommer jag åt VPN:et?

Alla VPN-tjänster har en hemsida där du kan signa upp för tjänsten och se över din prenumerationsplan. Oftast är det också möjligt att lägga till tjänsten som ett tillägg på datorn för att göra det lättare för dig att byta mellan olika länder. Vissa tjänster har också en VPN–app som gör att du smidigt kommer åt VPN:et från din telefon.

Att skaffa ett VPN är alltså både smidigt och säkert. För att vara skyddad på nätet och kunna ta del av det innehåll du vill, är det en god idé att skaffa ett VPN.Skriv en kommentar