Hur fungerar en reflex?

På mörka kvällar och kalla vinternätter kan reflexer komma till användning. Reflexer gör att vi syns bättre i mörker och är en säkerhetsåtgärd som är högst användbar. Med hjälp av reflexer syns vi bättre i mörker vilket kan göra att fordon i trafiken lättare kan se oss, vilket minimerar risken för olyckor. Därmed är reflexer en väldigt lätt åtgärd vi kan använda oss av för att öka vår säkerhet i trafiken i mörkret. Men hur fungerar reflexer egentligen?

Funktion

Reflexer finns i olika utföranden, både som reflexband, reflexbricka, kläder med insydd reflex eller hela reflexvästar. Alla har samma funktion men i olika grad. Reflex är gjort på ett unikt material som reflekterar ljusstrålar. En reflex reflekterar ljus tillbaka i samma riktning som det kom ifrån. Det innebär att om en billykta lyser på en person med en reflex upplevs ett ljus från reflexen, trots att det endast är billyktans ljus som reflekteras tillbaka mot bilen. Själva reflektionen kan ske genom antingen prismor eller mikroprismor. Tre sidor i reflexen riktar om ljuset vilket skapar ljusreflektionen. Det kan även handla om mikrosfärer som ger samma sorts funktion genom att bryta och reflektera ljuset. Eftersom det är viktigt att dessa funktioner fungerar korrekt kan en repig, gammal eller sliten reflex få försämrad effekt. Därmed kan den bli sämre med tiden. Därför är det bra att byta ut gamla reflexer när dess effekt börjar försämras. För att säkerställa funktionen av en reflex innan försäljning måste den gå igenom vissa kontroller. Efter de klarat dessa kontroller får vi en certifierad produkt på marknaden som garanterar god hållbarhet och god synbarhet.

Viktigt att använda reflexer

Om du rör dig ute i mörkret mycket är det väldigt viktigt att använda reflex. Det är lätt att tro att man syns oavsett om man har reflex eller inte. Faktum är att det är betydligt mycket svårare att se personer utan reflexer i mörkret. Eftersom man som bilförare möts av ljus och lampor blir synen vad vid detta. Om man tittar in i ljus under en längre tid och sedan går in i ett mörkt rum ser man ingenting. Efter en stund kommer synen långsamt tillbaka och detaljer börjar långsamt komma fram. På samma sätt fungerar det i trafiken. Det är lätt att bli lite "mörkerblind" bland alla trafikljus och lampor, vilket gör reflexer desto viktigare. Genom att använda reflexer skyddar du dig själv från potentiella olyckor och gör dig synlig för alla vägtrafikanter.

Kvinna som har en reflexväst på överkroppen.


Skriv en kommentar