Vem var jag, eller vem är jag?

Ibland kan man känna en ganska tung känsla av att man inte vet vem man är, det kan vara som att få en utomkroppslig upplevelse och känna "Vem är den den där personen som gör på det viset? Det är i alla fall inte jag".

Genom att förstå dig själv och varför du agerar på olika vis så kommer du också att förstå dina reaktioner bättre och kanske behöver du då inte längre skämmas över dem eller tycka att det är jobbigt när du reagerar på ett sätt som du inte har förväntat dig.

Att kategorisera sig in i olika modeller hjälper för att förstå sig själv, här är ett par som du kan titta närmare på:

Röd, Gul, Grön eller Blå

Ett populärt test som många har gjort är det som ligger till grund för boken "Omgiven av idioter" av författaren Thomas Erikson. Den grundar sig på att varje person har en färg (eller en kombination av färger). Varje färg är en personlighetstyp med helt egna motiveringar eller sätt att hantera stress, lycka, motgångar – ja egentligen allt som har med livet att göra. Eftersom vi hanterar, uppfattar och motiveras av så olika saker har vi också ibland svårt att förstå varandra.

Sangviniker, Koleriker, Flegmatiker och Melankoliker

Hippokrates skapade på sin tid grunden för dessa fyra personlighetstyper. Även dessa är ganska lika färgerna ovan men man går lite djupare in på vad som motiverar varje person och också pratar om svagheter medans Thomas gärna skrapar lite på ytan och säger "människor är olika". Så här definieras de olika typerna:

Det finns en hel rad andra intressanta böcker som behandlar vilka vi är och vart vi är på väg och kan hjälpa oss på vår resa.Skriv en kommentar