Info, fakta & prylar/Alfabeten/Kroatiska alfabetet

Kroatiska alfabetet - alla bokstäver

Det kroatiska alfabetet har likt många andra alfabeten sin grund i det latinska alfabetet, dock har man modifierat det latinska alfabetet ganska kraftigt när man har konstruerat det kroatiska alfabetet. Dels har man tagit bort fyra bokstäver; Q, W, X och Y, samt lagt till åtta bokstäver; Č, Ć, Dž, Đ, Lj, Nj, Š och Ž. Av dessa åtta tillagda bokstäver är dessutom tre bokstäver så kallade digrafer (Dž, Lj och Nj), det vill säga bokstäver som egentligen består av flera bokstäver men som alltid skrivs tillsammans och i sig anses vara enskilda bokstäver.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det kroatiska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det kroatiska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det kroatiska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i kroatiskan: A, B, C, Č, Ć, D, Dž, Đ, E, F, G, H, I, J, K, L, Lj, M, N, Nj, O, P, R, S, Š, T, U, V, Z, Ž

Gemener i kroatiskan: a, b, c, č, ć, d, dž, đ, e, f, g, h, i, j, k, l, lj, m, n, nj, o, p, r, s, š, t, u, v, z, ž

Numrerade listor över versaler och gemener i det kroatiska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det kroatiska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det kroatiska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i kroatiska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. Č
 5. Ć
 6. D
 7. Đ
 8. E
 9. F
 10. G
 11. H
 12. I
 13. J
 14. K
 15. L
 16. Lj
 17. M
 18. N
 19. Nj
 20. O
 21. P
 22. R
 23. S
 24. Š
 25. T
 26. U
 27. V
 28. Z
 29. Ž

Numrerad lista över gemener i kroatiska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. č
 5. ć
 6. d
 7. đ
 8. e
 9. f
 10. g
 11. h
 12. i
 13. j
 14. k
 15. l
 16. lj
 17. m
 18. n
 19. nj
 20. o
 21. p
 22. r
 23. s
 24. š
 25. t
 26. u
 27. v
 28. z
 29. ž

Jämförelse mellan svenska och kroatiska alfabetet

Det kroatiska alfabetet består av 30 versaler (och 30 gemener). Om man jämför det kroatiska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det kroatiska av en bokstav fler än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de kroatiska och svenska alfabetena delar så handlar det om 22 versaler och 22 gemener. De versaler som finns i det kroatiska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: Č, Ć, Dž, Đ, Lj, Nj, Š, Ž, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: č, ć, dž, đ, lj, nj, š, ž.

Om Kroatien

Kroatien är ett land som ligger på Balkan. Det gränsar till Slovenien i nordväst, Ungern i norr, Bosnien och Hercegovina i sydöst och Serbien i öst. Adriatiska havet ligger söder om Kroatien. Kroatien har en befolkning på 4,2 miljoner invånare. Det officiella språket är kroatiska. Huvudstaden är Zagreb.

Kroatien är en parlamentarisk republik med en president som statschef och en premiärminister som regeringschef. Parlamentet har två kamrar: representanthuset och kammaren för länets län. Kroatien är medlem i Europeiska unionen sedan 2013. Turismen är en viktig industri i Kroatien; den stod för 18 procent av BNP 2017.

Kroatien är ett mycket populärt turistmål. Det beror på den fantastiska kusten, de underbara medeltida städerna och orterna och den utsökta maten. Några av de mest populära resmålen i Kroatien är Dubrovnik, Split och Zagreb.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar