Info, fakta & prylar/Alfabeten/Färöiska alfabetet

Färöiska alfabetet - alla bokstäver

Det färöiska alfabetet utgår precis som svenskan från det latinska alfabetet, men har modifierats mycket grövre. Det man har gjort är att man dels har tagit bort fem bokstäver; C, Q, W, X och Z, samt lagt till åtta bokstäver; Á, Ð, Í, Ó, Ú, Ý, Æ och Ø. Detta innebär att det färöiska alfabetet har hela 13 stycken vokaler; A, Á, E, I, Í, O, Ó, U, Ú, Y, Ý, Æ och Ø.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det färöiska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det färöiska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det färöiska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i färöiskan: A, Á, B, D, Ð, E, F, G, H, I, Í, J, K, L, M, N, O, Ó, P, R, S, T, U, Ú, V, Y, Ý, Æ, Ø

Gemener i färöiskan: a, á, b, d, ð, e, f, g, h, i, í, j, k, l, m, n, o, ó, p, r, s, t, u, ú, v, y, ý, æ, ø

Numrerade listor över versaler och gemener i det färöiska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det färöiska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det färöiska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i färöiska alfabetet

 1. A
 2. Á
 3. B
 4. D
 5. Ð
 6. E
 7. F
 8. G
 9. H
 10. I
 11. Í
 12. J
 13. K
 14. L
 15. M
 16. N
 17. O
 18. Ó
 19. P
 20. R
 21. S
 22. T
 23. U
 24. Ú
 25. V
 26. Y
 27. Ý
 28. Æ
 29. Ø

Numrerad lista över gemener i färöiska alfabetet

 1. a
 2. á
 3. b
 4. d
 5. ð
 6. e
 7. f
 8. g
 9. h
 10. i
 11. í
 12. j
 13. k
 14. l
 15. m
 16. n
 17. o
 18. ó
 19. p
 20. r
 21. s
 22. t
 23. u
 24. ú
 25. v
 26. y
 27. ý
 28. æ
 29. ø

Jämförelse mellan svenska och färöiska alfabetet

Det färöiska alfabetet består av 29 versaler (och 29 gemener). Om man jämför det färöiska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det färöiska av lika många än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de färöiska och svenska alfabetena delar så handlar det om 21 versaler och 21 gemener. De versaler som finns i det färöiska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: Á, Ð, Í, Ó, Ú, Ý, Æ, Ø, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: á, ð, í, ó, ú, ý, æ, ø.

Om Färöarna

Färöarna är ett självstyrande land i Nordatlanten. Färöarna har cirka 50 000 invånare och det viktigaste språket är färöiska. Färöarnas ekonomi bygger på fiske och fiskförädling samt turism.

Färöarna är ett populärt turistmål, särskilt för dem som älskar fiske och natur. Landskapet är spektakulärt och lokalbefolkningen är vänlig och välkomnande. Det finns gott om saker att göra och se på Färöarna, så oavsett om du är ute efter en avkopplande semester eller ett äventyr kommer du att hitta vad du söker i detta vackra land.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar