Allt om yrket hudterapeut

Här kan du hitta fakta om yrket hudterapeut, eller hudvårdsterapeut som yrket ibland också kallas. Dels sammanställer vi fakta om själva yrket hudterapeut, men du hittar även mer information kring hur man kan göra för att utbilda sig till hudterapeut.

Vad gör en hudterapeut?

En hudterapeut (även kallad hudvårdsterapeut) är en person som är certifierad att arbeta inom yrkeskategorin hudvårdsterapi. Det finns väldigt många inriktningar inom detta yrke, och det är även vanligt att man specialiserar sig inom en särskild gren. Ofta handlar det om manikyr, pedikyr, hårborttagning med epilering eller IPL, ansiktsbehandlingar, massage, fotvård, portömning, nagelförlängningar, ögonbrynbehandlingar, vaxning, osv.. Vissa hudterapeuter utför även analys av huden, där de granskar huden och försöker komma fram till vilken typ av hud man har och hur den kan vårdas på bästa sätt, vilka krämer som skall användas och så vidare.

Det är ofta vanligt att hudterapeuter har en egen klinik, men det finns också gott om hudterapeuter som jobbar på t.ex. hudvårdskliniker, SPA-anläggningar, apotek, reseföretag och liknande.

Riskorganisation för hudterapeuter

När man skall gå till eller anlita en hudterapeut kan det vara klokt att vända sig till någon som är ansluten till Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR), vilket är en sammanslutning av auktoriserade hudterapeuter i Sverige. Läs gärna mer om SHR här.

Utbildning att bli hudterapeut

När det gäller utbildning för att bli hudterapeut är det en yrkesutbildning eller cerfitikatutbildning, och det finns flera olika varianter av utbildning. Det enklaste är att kolla in t.ex. denna lista över utbildningar och se om man hittar någonting som kan tyckas verka intressant. Om du söker jobb som hudterapeut kan vi rekommendera denna sajt som listar lediga jobb som hudterapeut.

Ansiktsbehandling som utförs av en hudterapeut.

Ansiktsbehandling som utförs av en hudterapeutSkriv en kommentar