Info, fakta & prylar/Fordon/Byta till reservhjul

Hur man byter till reservhjul på bilen

Att byta däck på en bil kan verka skrämmande, men med rätt instruktioner kan det göras på bara några minuter. I den här artikeln går vi steg för steg igenom hur man byter ett däck. Vi kommer också att ge några tips för att göra processen enklare. Så oavsett om du är förstagångsförare eller för en erfaren bilist är däckbyte en uppgift som du kan hantera med självförtroende.

Ställ bilen på en säker plats

Det första steget är att parkera bilen på en säker plats. Om du står vid sidan av vägen ska du se till att du står långt åt sidan och inte blockerar trafiken. När bilen är parkerad, koppla in parkeringsbromsen och sätt på varningsblinkersen. Därefter måste du hitta domkraften och reservhjulet. Domkraften finns vanligtvis i bilens bagageutrymme (baklucka), och reservhjulet finns ofta under bagagegolvet eller i en brunn under bagageutrymmet. Om du inte är säker på var du hittar dessa föremål kan du läsa i bilens bruksanvisning.

Lossa hjulmuttrarna en aning innan domkraften

Därefter kan du lossa hjulmuttrarna lite innan du kan lyfta upp bilen. Använd en skiftnyckel för att vrida hjulmuttern moturs. Du kan behöva använda lite kraft, så var inte rädd för att lägga ner ryggen på det. När hjulmuttrarna är lösa kan du placera domkraften under bilen . Det finns vanligtvis domkrafter under bilen - det är förstärkta metalldelar där det är säkert att placera domkraften. När domkraften är på plats börjar du veva på handtaget för att lyfta bilen från marken.

Nu när bilen är lyft kan du ta bort hjulmuttrarna helt, och sedan själva hjulet. Var försiktig när ta bort hjulet, eftersom det kan vara tungt. När hjulet är av kan du sätta på reservhjulet. Se till att det nya hjulet är vänt åt rätt håll, och rikta sedan in hålen med bultarna. När hålen är uppradade börjar du skruva på kulmuttrarna för hand. När alla är på plats använder du nyckeln för att dra åt dem, spänn dem korsvis om vartannat för att vara säker på att de blir åtskruvade korrekt.

Person som har fått punktering och byter till reservhjul på sin bil.

Efter åtdragning av hjulmuttrar på reservhjulet

När du har dragit åt alla hjulmuttrar helt kan du sedan sänka ner bilen till marken igen, genom att veva handtaget i motsatt riktning. När bilen är tillbaka på marken ta bort domkraften och förvara den säkert i bagageluckan.

Det sista steget är att ge hjulet ett par rejäla slag med handen för att se till att det sitter fast. Och så är det klart! Du har lyckats byta ett däck! Kom ihåg att om du är osäker på något, se alltid bilens bruksanvisning om du är osäker på något.

Skriv en kommentar