Svenska alfabetet - alla bokstäver

Det svenska alfabetet är likt många andra västerländska alfabeten en variant av det latinska alfabetet. Faktum är att svenskan är en utökad variant av det latinska alfabetet, med detta innebär att svenskan dels innehåller samtliga 26 bokstäver från det latinska alfabetet (ingen är borttagen) men att man har lagt till bokstäver som annars inte finns med i det latinska alfabetet. De extrabokstäver som det svenska alfabetet innehåller är Å, Ä och Ö.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det svenska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det svenska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det svenska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i svenskan: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö

Gemener i svenskan: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, å, ä, ö

Numrerade listor över versaler och gemener i det svenska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det svenska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det svenska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i svenska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. Q
 18. R
 19. S
 20. T
 21. U
 22. V
 23. W
 24. X
 25. Y
 26. Z
 27. Å
 28. Ä
 29. Ö

Numrerad lista över gemener i svenska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z
 27. å
 28. ä
 29. ö

Hur det svenska alfabetet används

Om man vill se exempel på hur det svenska alfabetet används kan man med fördel granska hur ord används i en mening. Meningarna består av utdrag från officiella svenska källor, med garanterat korrekt ord- och meningsuppbyggnad. En annan rolig sak som man brukar göra med ord i det svenska alfabetet är att göra om dem till Astrid Lindgrens kodspråk rövarspråket, vilket kan göras genom att "koda" konsonanter på ett lite lustigt sätt. Testa gärna själv, här finns mer information om rövarspråket samt översättning av alla svenska ord till hur de uttalas och stavas på rövarspråket.

Om Sverige

Sverige ligger i norra Europa. Det anses vara ett skandinaviskt land och har en befolkning på cirka 10 miljoner människor. Sveriges officiella språk är svenska, men engelska talas också av många i landet. Sveriges huvudstad är Stockholm, och den valuta som används i Sverige är den svenska kronan.

Sverige är en konstitutionell monarki och kungen eller drottningen är statschef. Statsministern är regeringschef och parlamentet kallas riksdagen. Sverige har ett socialt välfärdssystem som tillhandahåller sjukvård, utbildning och andra sociala tjänster till medborgarna.

Sverige är ett populärt resmål av många skäl. Landet är vackert med sina skogar och sjöar, och Stockholm är en charmig och levande stad. Sverige är också ett tryggt land att besöka och befolkningen är vänlig och välkomnande. Svenskarna är stolta över sitt land och sin kultur, och de delar gärna med sig av sina traditioner och upplevelser till besökare.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar