Norska alfabetet - alla bokstäver

Det norska alfabetet är likt det svenska en variant av det vanliga latinska alfabetet, vilket även är det absolut vanligaste alfabetet i hela världen. Norskan består av 29 bokstäver (lika många versaler som gemener), varav 9 bokstäver är vokaler och 20 bokstäver är konsonanter. Det är snarlikt det svenska alfabetet på så sätt att det innehåller samma bokstäver, fast ä och ö skrivs på annat sätt i norskan (som æ och ø). En annan skillnad är att det norska alfabetet avslutas med Å, till skillnad från det svenska som avslutas med Ö. Det norska alfabetet kallas officiellt sett för det Dansknorska alfabetet, just på grund av att man använder samma alfabete i både danskan och norskan.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det norska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det norska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det norska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i norskan: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å

Gemener i norskan: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å

Numrerade listor över versaler och gemener i det norska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det norska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det norska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i norska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. Q
 18. R
 19. S
 20. T
 21. U
 22. V
 23. W
 24. X
 25. Y
 26. Z
 27. Æ
 28. Ø
 29. Å

Numrerad lista över gemener i norska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z
 27. æ
 28. ø
 29. å

Jämförelse mellan svenska och norska alfabetet

Det norska alfabetet består av 29 versaler (och 29 gemener). Om man jämför det norska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det norska av lika många än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de norska och svenska alfabetena delar så handlar det om 27 versaler och 27 gemener. De versaler som finns i det norska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: Æ, Ø, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: æ, ø.

Om Norge

Norge är ett vackert land som ligger i Skandinavien i Europa. Det är känt för sina fantastiska landskap och fjordar. Norge är också ett mycket välmående land med en hög levnadsstandard.

Norge har en mycket diversifierad befolkning, med människor från hela världen som bor där. Det norska folket är känt för att vara vänligt och välkomnande, och landet har en stark gemenskapskänsla. Norge är också ett mycket säkert land att leva i, med låg brottslighet.

Norge är ett mycket populärt resmål tack vare sina fantastiska landskap och fjordar. Norge är också ett mycket välmående land med en hög levnadsstandard. Detta innebär att resenärer kan njuta av alla de fördelar som ett land med hög standard innebär samtidigt som de kan njuta av Norges fantastiska naturskönhet.

Läs gärna mer om Norge hos Resmål.com.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar