Info, fakta & prylar/Alfabeten/Nederländska alfabetet

Nederländska alfabetet - alla bokstäver

Det nederländska alfabetet är likt många andra alfabeten sprunget ur det latinska alfabetet, och innehåller faktiskt hela det latinska alfabetet samt en extra bokstav: IJ, som är en så kallad digraf. Att IJ är en digraf innebär att den är en bokstav som trots att den innehåller flera bokstäver i sig, ändå anses vara en enskild bokstav.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det nederländska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det nederländska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det nederländska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i nederländskan: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, IJ, Y, Z

Gemener i nederländskan: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, ij, y, z

Numrerade listor över versaler och gemener i det nederländska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det nederländska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det nederländska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i nederländska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. Q
 18. R
 19. S
 20. T
 21. U
 22. V
 23. W
 24. X
 25. IJ
 26. Y
 27. Z

Numrerad lista över gemener i nederländska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. ij
 26. y
 27. z

Jämförelse mellan svenska och nederländska alfabetet

Det nederländska alfabetet består av 27 versaler (och 27 gemener). Om man jämför det nederländska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det nederländska av två färre bokstäver än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de nederländska och svenska alfabetena delar så handlar det om 26 versaler och 26 gemener. De versaler som finns i det nederländska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: IJ, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: ij.

Om Nederländerna

Nederländerna, ett land i nordvästra Europa, har en befolkning på nästan 17 miljoner människor. Nederländerna är känt för sin liberala socialpolitik och sitt flacka landskap. Amsterdam, Nederländernas huvudstad, är känd för sin arkitektur, sina kanaler och sina museer. Nederländerna är en av grundarna av Europeiska unionen och euroområdet.

Nederländerna är ett populärt resmål för resenärer på grund av den avslappnade atmosfären och det stora utbudet av sevärdheter. Särskilt Amsterdam är känt för sin arkitektur, sina konstgallerier och museer. Stadens smala gator, kanaler och broar har gett staden smeknamnet "Nordens Venedig" Nederländerna är också en av grundarna av Europeiska unionen och euroområdet, vilket har bidragit till att göra landet till ett populärt resmål för affärsresenärer.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar