Info, fakta & prylar/Yrken/Begravningsentreprenör

Allt om yrket begravningsentreprenör

Här kan du hitta fakta om yrket begravningsentreprenör. Dels sammanställer vi fakta om själva yrket begravningsentreprenör, men du hittar även mer information kring hur det kan vara att arbeta som begravningsentreprenör.

Vad gör en begravningsentreprenör?

De som arbetar på en begravningsbyrå kallas begravningsentreprenörer, och kan hjälpa till med allting som behöver tas hand om i samband med ett dödsfall. Ofta brukar en begravningsbyrå anlitas för att sköta alla de praktiska delarna av en begravning, såsom t.ex. att hämta och transportera avlidna människor, samt att förbereda kroppen inför begravningen. Begravningsbyrån hjälper även till med saker såsom att välja och införskaffa urna, kista och andra saker för själva begravningen och jordfästelsen och den minnesstund som brukar hållas efteråt.

Begravningsbyråer kan även hjälpa till med andra saker såsom att svara på praktiska frågor rörande dödsfallet, ordna med dödannons i tidningen samt även olika juridiska aspekter kring t.ex. arv och avslut av t.ex. försäkringar, avtal och abonnemang.

Bild på en kista i en bil som är förberedd av en begravningsbyrå och redo för begravning.

Kista förberedd av en begravningsbyrå redo för begravning.

Utbildning för att bli begravningsentreprenör

Att arbeta på en begravningsbyrå brukar oftast inte kräva någon särskild utbildning, men det krävs ett stort praktiskt kunnande och en stor förmåga till att kunna känna och visa empati. Den genomsnittliga lönen för en begravningsentreprenör ligger på ca. 31 000 kr per månad, före skatt.Skriv en kommentar