Info, fakta & prylar/Fordon/Olika typer av MC-körkort

Olika typer av MC-körkort

Att skaffa MC-körkort är någon många drömmer om. Frihetskänslan av att åka ut på vägen och känna vinden och adrenalinet pumpa. För att få köra motorcykel kräver dock MC-körkort, och det finns några olika sorter.

Lätt motorcykel - A1

Åldersgränsen för att skaffa Lätt motorcykelkörkort är 16 år. Med detta körkort får du köra tvåhjuliga motorcyklar med en motor på högst 125 kubikcentimeter i slagvolym och maxeffekt på 11 kilowatt.

För att få ta körkortet måste du:

Mellanstor motorcykel - A2

Åldersgränsen för att skaffa A2 är 18 år. Du får med körkortet köra mellanstora motorcyklar med högst 35 kilowatt i nettoeffekt. Förhållandet mellan tjänstevikten och nettoeffekten får heller inte överstiga 0,2 kilowatt/kg.

För att få ta körkortet gäller samma krav som för A1. Om du tagit A1 först gäller den riskutbildningen även för A2. Om du tagit A1 behöver du även bara göra ett körprov för att få ta körkortet.

Tung motorcykel - A

Detta körkort kan du ta när du är 24 år gammal. Har du dock haft A2 körkort i minimum två år kan du ta A körkort från 20 års ålder. Du får med A körkort köra alla sorters tvåhjuliga motorcyklar.

Samma regler som för A1 och A2 gäller. Har du tagit A1 eller A2 behöver du endast göra ett körprov och riskutbildningen är samma som för A1 och A2.

För att få övningsköra behöver du förutom ett körkortstillstånd även ha en godkänd handledare för övningskörning privat. Detta gäller för samtliga A körkort.

Om du vill fördjupa dig mer kan du läsa mer om att ta MC-körkort hos MC-körkort.se.

Tjej som är ute på roadtrip med sin motorcykel.


Skriv en kommentar