En graviditet pågår normalt sett mellan 37-42 veckor, och i Sverige föds majoriteten av alla barn runt vecka 39-40.
Ungefär två veckor efter menstruationens första dag, det vill säga när en kvinna har sin ägglossning, är hur man beskriver graviditetens början. Vid en graviditet som normalt pågår mellan 37-42 veckor beräknas barnets födsel efter den sista menstruationens första dag. I Sverige brukar man beskriva att majoriteten av alla barn föds i antingen vecka 39 eller 40.
Det vanligast förloppet under en graviditet är att man under vecka 20 får genomgå ett rutinultraljud, där man får möjlighet att se fostrets kön. Beroende på hur fostret ligger i magen är det inte alltid möjligt att se vilket kön det är och då får man vänta tills barnet föds innan man får reda på könet. Under rutinultraljudet kontrollerar och mäter man fostret för att se så allt ser bra ut, den beräknade födseln kan därav komma att ändras både framåt och bakåt beroende på fostrets storlek. Vidare består graviditeten av mer än bara graviditetsveckor, dessa veckor delas nämligen in i tre olika faser som kallas för trimester.
Den första trimestern pågår från att man blir gravid fram till och med vecka 14. Under den här trimetern är det mycket som händer och sker i kroppen. Den största förändringen är alla hormonförändringar som sker och det är vanligtvis dessa som gör att man anar någonting och därmed tar ett graviditetstest. Att poängtera är att vissa kvinnor inte känner någonting medans andra kvinnor märker en stor förändring i kroppen. Ungefär i vecka 6 brukar majoriteten av de som är gravida känna spänningar i brösten, få humörsvängningar, ökad trötthet och illamående. När vecka 12 har passerat så är den största risken för missfall över.
Den andra trimestern varar mellan veckan 15 och till och med vecka 28 och brukar beskrivas som positiv för kvinnan, då bland annat illamåendet och tröttheten börjar avta. Något som kan vara oerhört jobbigt under de första tre månaderna. Fram tills nu kanske magen har känts mest svullen men kommer nu att börja växa på riktigt och bli mer och mer synlig för varje vecka. Eftersom den största risken för missfall har passerat, är det inte ovanligt att man nu kan slappna av lite och verkligen börja njuta av graviditeten. Majoriteten av de kvinnor som är gravida mår väldigt bra under andra trimestern och kan leva på som vanligt, men viktigt att komma ihåg att en del upplever hela graviditeten som jobbig och påfrestande.
Den sista och tredje trimestern pågår från vecka 29 fram till det att barnet föds och man börjar nu sakta men säkert närma sig förlossningen. Under dessa sista veckor växer magen mer än tidigare och du kan känna att det påverkar din vardag, samtidigt som en del beskriver att de mår bättre än någonsin under sista trimetern. Det är inte heller ovanligt att tröttheten kommer smygandes tillbaka som man kände under den första trimetern, viktigt är då att lyssna på kroppen och vila om det behövs. Eftersom magen växer som mest nu ökar många kvinnor lite extra i vikt, vilket för vissa kan ge en extra belastning på bäckenbenet av den anledning att fostret i magen trycker nedåt.
Då förlossningen närmar sig kan det var bra att börja förbereda sig, exempelvis genom att veta vad för bedövning man önskar eller om man bara vill ha lustgas.