Allt om yrket golvläggare

Här kan du hitta fakta om yrket golvläggare, eller plattsättare som man ofta också säger. Dels sammanställer vi fakta om själva yrket golvläggare, men du hittar även mer information kring hur man kan göra för att utbilda sig till golvläggare.

Vad gör en golvläggare?

En golvläggare är en hantverkare som arbetar med arbetsuppgifter som har med golv att göra. Det kan handla om allt från att lägga nytt golv, som t.ex. plast, linoleum, trä eller textilgolv, men även plattsättning av till exempel kakel eller klinkers och heltäckningsmattor. Det finns en uppsjö av olika golvtyper som en golvläggare kan arbeta med, vilket leder till att yrket och arbetsuppgifterna är väldigt varierande.

När man letar efter en golvläggare är det väldigt viktigt att man väljer att anlitar någon som man känner att man kan lita på. Detta då golv ofta är en mycket vital del av ens hem, framför allt golv i t.ex. duschar och på toaletter. Det kan t.ex. vara klokt att se till att golvläggaren är ansluten till Golvbranschen (GBR), vilket är bransch- och arbetsgivarorganisationen för golvläggare och som du kan läsa mer om den här nedan.

Plattsättning som utförs av golvläggare.

Plattsättning som utförs av golvläggare.

Bransch- och arbetsgivarorganisation för golvläggare

Den bransch- och arbetsgivarorganisation som golvläggare faller under är Golvbranschen (GBR). De representerar inte bara de bästa golvläggarna i Sverige, utan även återförsäljare och leverantörer inom golvbranschen. Läs gärna mer om Golvbranschen här.

Utbildningar för att bli golvläggare

Det finns flera vägar att gå om man vill utbilda sig till yrket golvläggare. Om man redan i unga år är intresserad av yrket finns möjlighet att läsa till golvläggare under gymnasiet, genom gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram med inriktning Husbyggnad och programfördjupning golvläggning. Men det finns även många andra vägar att gå, som t.ex. genom yrkesutbildningar för vuxna eller att gå som lärling hos en verksam golvläggare.

Golvläggare genom gymnasieskolan

Om du är intresserad av att läsa till golvläggare i gymnasiet, så gör man detta genom Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad och programfördjupning golvläggning. Vilket är ett treårigt program där man kan specialisera sig till att bli golvläggare under den sista delen av programmet. Det finns möjlighet till att läsa detta vid ett stort antal gymnasieskolor i Sverige, se här för ett urval av gymnasieprogram för att bli golvläggare.

Golvläggare genom kommunal vuxenutbildning

Om du vill studera till golvläggare som vuxen finns också här många möjligheter till studier, exempelvis genom Hermods vuxenutbildning till golvläggare.

Framtidsutsikt och genomsnittslön för yrket golvläggare

Golvläggare är ett något av ett bristyrke och efterfrågas i stort sett över hela Sverige. Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen kommer konkurrensen om lediga jobb att vara mycket liten under kommande år, och en utbildad golvläggare har goda möjligheter till att finna ett arbete.

Genomsnittslönen för en golvläggare ligger på ca. 30 000 kr före skatt, enligt SCB.

Om du söker jobb som golvläggare kan vi rekommendera denna sajt som listar lediga jobb som golvläggare.



Skriv en kommentar