Spara pengar med rätt mobilabonnemang – tips när du ska välja

Vad ska man tänka på i valet av mobilabonnemang? Hur fungerar ett familjeabonnemang och vilka är fördelarna med det? Här får du tips på hur du väljer rätt abonnemang och hur du kan tänka kring bland annat fri eller begränsad surf och bindningstiden.

Dags att byta mobilabonnemang?

Äger du en smartphone idag har du med största sannolikhet ett befintligt abonnemang. Om du funderar på att byta abonnemang, eller skaffa ett nytt för till exempel familjen att dela på eller ett barn, så finns det några saker du bör ta hänsyn till. Genom att välja rätt abonnemang kan du spara pengar samtidigt som du ser till att ha tillgång till alla funktioner du behöver.

En bra start är att tänka på just dina behov. Hur mycket data använder du vanligtvis under en månad, det vill säga hur mycket surfar du? Ifall du streamar mycket film och musik kan det behövas obegränsad surf, för att du ska slippa lägga pengar på att fylla på med mer data när den är förbrukad.

Fördelarna med familjeabonnemang

Om ni är en familj, släkt eller vänskapskrets som är intresserade av att spara på kostnaderna för mobilabonnemang kan det vara värt att överväga ett familjeabonnemang. Du kan jämföra olika operatörer och läsa mer om familjeabonnemang hos iPG. Familjeplaner tenderar att ge mer för pengarna än vad de flesta individuella planer ger.

Trots att det heter familjeabonnemang så inkluderar de flesta operatörer andra personer också, så om ni till exempel är ett gäng kompisar som kan tänka er att få gemensam faktura för abonnemanget kan det vara något att satsa på. Om alla i familjen eller kompisgänget har samma abonnemang är det dessutom lättare att hålla koll på användningen och undvika extra avgifter.

Varje familjeabonnemang behöver ha en huvudansvarig person, som operatören skickar fakturan till. Sedan väljer man själv hur många fler användare som ska finnas på abonnemanget och registrerar dessa hos operatören. Om ni planerar att dela på kostnaden får ni lösa det internt, till exempel genom att varje månad dela på totalkostnaden och swisha till den person som ansvarar för betalningen.

En iPhone med familjeabonnemang.

Ta en titt på din budget

Det gäller även att utgå från din budget. Hur mycket är du villig att spendera på ditt mobilabonnemang varje månad? Ifall du har en begränsad budget eller vill dra ner på kostnaderna, kan du behöva välja en lite billigare plan och leva med att ha en viss begränsning på din surfpott. Men det finns även många förmånliga erbjudanden att nyttja, så att du får tillräckligt med data till ett lägre pris.

Obegränsad eller begränsad surf – vad är bäst?

En stor sak att tänka på när du väljer mobilabonnemang är om du vill ha fri eller begränsad surf. Detta är nämligen den största skillnaden mellan många abonnemang och det som avgör månadskostnaden på en plan. Fri surf innebär att det inte finns några begränsningar för hur mycket data du kan använda varje månad, medan begränsad surf innebär att din dataanvändning är begränsad till en viss mängd som brukar anges i GB.

Begränsad data kan vara ett bra alternativ om du vill spara pengar och om du inte använder mobilnätets data så mycket, utan mestadels har tillgång till wifi när du surfar på mobilen. Men om du är en storanvändare kan obegränsad surf vara ett bättre alternativ, så att du inte behöver oroa dig för att överskrida datagränsen och betala onödigt mycket för påfyllningar. Vissa operatörer låter dig spara data från en månad till nästa – detta kan vara värt att kolla på i villkoren. En del bjuder också sina kunder på extra surf då och då.

Tänk på abonnemangets bindningstid

När du väljer ett mobilabonnemang är det viktigt att tänka på bindningstiden. Vissa planer kräver att du tecknar dig för minst 12 månader, men vissa abonnemang kan vara så långa som 24 månader eller mer. Om du inte är säker på hur länge du vill binda dig till ett visst abonnemang kan det vara värt att överväga en kortare period så att du inte är låst för länge.

Detta gäller även för delbetalning av en ny mobiltelefon, då det ofta finns erbjudanden om att binda dig på ett abonnemang samtidigt som du betalar av mobilen. Kolla på vad totalkostnaden blir och vad du tjänar mest på att välja. Ibland är det bättre att binda sig på en kortare tid, eller inte alls, för att ha möjligheten att kunna byta operatör när det kommer ett förmånligt erbjudande.Skriv en kommentar