Spanska alfabetet - alla bokstäver

Det spanska alfabetet är likt det svenska en variant av det vanliga latinska alfabetet. Det latinska alfabetet har med tiden blivit det vanligaste alfabetet i världen. Spanskan består av 27 versaler och 27 gemener, och har således en extra bokstav utöver de 26 som ingår i det latinska alfabetet: Ñ/ñ. Utöver dessa 27 bokstäver finns även fem bokstavsvarianter (vokaler med accenttecken) i spanskan: á, é, í, ó och ú.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det spanska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det spanska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det spanska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i spanskan: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, Ñ, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

Gemener i spanskan: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, ñ, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z

Numrerade listor över versaler och gemener i det spanska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det spanska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det spanska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i spanska alfabetet

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. Ñ
 16. O
 17. P
 18. Q
 19. R
 20. S
 21. T
 22. U
 23. V
 24. W
 25. X
 26. Y
 27. Z

Numrerad lista över gemener i spanska alfabetet

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. ñ
 16. o
 17. p
 18. q
 19. r
 20. s
 21. t
 22. u
 23. v
 24. w
 25. x
 26. y
 27. z

Jämförelse mellan svenska och spanska alfabetet

Det spanska alfabetet består av 27 versaler (och 27 gemener). Om man jämför det spanska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det spanska av två färre bokstäver än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de spanska och svenska alfabetena delar så handlar det om 26 versaler och 26 gemener. De versaler som finns i det spanska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: Ñ, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: ñ.

Om Spanien

Spanien är ett land som ligger i sydvästra Europa. Det gränsar till Medelhavet i öster, Frankrike och Andorra i norr och Portugal och Gibraltar i väster. Spaniens huvudstad är Madrid.

Spanien är ett mångsidigt land med en rik kultur. Landet har en lång historia och ett brett utbud av attraktioner som lockar besökare från hela världen. Några av de mest populära turistmålen i Spanien är Barcelona, Granada, Madrid, Sevilla, Valencia och Malaga.

Spanien är också känt för sin mat. Landet har ett brett utbud av rätter som är både välsmakande och hälsosamma. Några av de mest populära spanska maträtterna är paella, tapas, gazpacho, tortilla de patatas och jamón.

En populär spansk efterrätt är flan. Det finns många varianter av flan , men de vanligaste görs med mjölk eller grädde. Det traditionella sättet att göra en flan är att baka den i ett vattenbad, även kallat "bain-marie", som säkerställer att den är jämnt tillagad överallt.

Spanien är ett mycket populärt resmål av många skäl. För det första har landet en rik historia och kultur som syns i arkitektur, mat och konst. För det andra är Spanien ett utmärkt land att besöka året runt på grund av sitt varierande landskap och väder. Och slutligen är Spanien ett relativt prisvärt resmål jämfört med andra västeuropeiska länder.

Läs gärna mer om Spanien hos Resmål.com.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar