Vem var Mona Lisa

Mona Lisa är en av världens mest kända tavlor, målade av Leonardo Da Vinci i början på 1500-talet. Men varför är tavlan så berömd? Och vem var egentligen Mona Lisa?

Varje år besöker miljoner turister det franska muséet Louvren där Mona Lisa finns. Tavlan är faktiskt mycket mindre än vad man kan tänka sig och mäter måtten 77 × 53 cm.

Historia och bakgrund

Leonardo fick i uppdrag av Francesco del Giocondo att måla tavlan år 1503, Francesco ville ha en tavla som kunde passa bra i hans matsal. Leonardo påbörjade arbetet men hann förmodligen inte klart försen år 1506.

Vem var Mona Lisa

Det har spekulerats vilt kring vem Mona Lisa var, allt ifrån en prostituerad till städerska har gissats under åren. Dock är man idag ganska säker på att den kvinna som satt modell för den berömda tavlan var uppdragsgivarens fru, Lisa Gherardini. Vad "Mona" kommer ifrån kan förklaras med att Mona är en vanlig förkortning på italienskans ord för fru – Madonna.

Vad hände sen?

Francesco del Giocondo betalade aldrig för tavlan på sin fru, vilket gjorde att Leonardo behöll den. Efter att ha varit i Leonardos ägo ett tag hamnade den hos den franska kungen, sedan hos Napoleon och slutligen i Louvren där vi kan avnjuta den idag.

Vad kostar Mona Lisa?

Den som vill hänga upp Mona Lisa i sitt vardagsrum får öka på sina besparingar något för att sedan rensa kontot helt. Mona Lisa beräknas vara värd 782 000 000 US dollar (nästan 8,5 miljarder svenska kronor, enligt valutaomvandlaren på Dollarkurs.se).

Den världsberönda tavlan Mona Lisa av Leonardo Da Vinci.

Skriv en kommentar