Polska alfabetet - alla bokstäver

Det polska alfabetet är likt många andra västerländska alfabet grundat på det latinska alfabetet, polskan har dock modifierats en stor del sett till det latinska alfabetet. Till att börja med har man i polskan tagit bort tre bokstäver; Q, V och X, samtidigt som man har lagt till nio bokstäver; Ą, Ć, Ę, Ł, Ń, Ó, Ś, Ź och Ż. Flera av de tillagda bokstäverna är dessutom vokaler, vilket gör att polska alfabetet innehåller hela nio vokaler; A, Ą, E, Ę, I, O, Ó, U och Y.

Här nedanför hittar du en komplett sammanställning över alla versaler och gemener i det polska alfabetet, du finner dem sammanställda både som vanlig löptext samt i form av numrerade listor.

Alla bokstäver i det polska alfabetet

De versaler och gemener som ingår i det polska alfabetet finner du här nedan:

Versaler i polskan: A, Ą, B, C, Ć, D, E, Ę, F, G, H, I, J, K, L, Ł, M, N, Ń, O, Ó, P, R, S, Ś, T, U, W, Y, Z, Ź, Ż

Gemener i polskan: a, ą, b, c, ć, d, e, ę, f, g, h, i, j, k, l, ł, m, n, ń, o, ó, p, r, s, ś, t, u, w, y, z, ź, ż

Numrerade listor över versaler och gemener i det polska alfabetet.

Här nedan finner du numrerade listor över det polska alfabetets alla versaler och gemener, i den ordning de brukar anges vid uppläsning av det polska alfabetet.

Numrerad lista över versaler i polska alfabetet

 1. A
 2. Ą
 3. B
 4. C
 5. Ć
 6. D
 7. E
 8. Ę
 9. F
 10. G
 11. H
 12. I
 13. J
 14. K
 15. L
 16. Ł
 17. M
 18. N
 19. Ń
 20. O
 21. Ó
 22. P
 23. R
 24. S
 25. Ś
 26. T
 27. U
 28. W
 29. Y
 30. Z
 31. Ź
 32. Ż

Numrerad lista över gemener i polska alfabetet

 1. a
 2. ą
 3. b
 4. c
 5. ć
 6. d
 7. e
 8. ę
 9. f
 10. g
 11. h
 12. i
 13. j
 14. k
 15. l
 16. ł
 17. m
 18. n
 19. ń
 20. o
 21. ó
 22. p
 23. r
 24. s
 25. ś
 26. t
 27. u
 28. w
 29. y
 30. z
 31. ź
 32. ż

Jämförelse mellan svenska och polska alfabetet

Det polska alfabetet består av 32 versaler (och 32 gemener). Om man jämför det polska alfabetet med det svenska alfabetet, så består det polska av tre fler bokstäver än det svenska (då har vi dock bara jämfört versalerna i de båda alfabetena). Om man istället granskar hur många bokstäver de polska och svenska alfabetena delar så handlar det om 23 versaler och 23 gemener. De versaler som finns i det polska alfabetet men inte i det svenska alfabetet är: Ą, Ć, Ę, Ł, Ń, Ó, Ś, Ź, Ż, och de gemener som inte finns i det svenska alfabetet är: ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż.

Om Polen

Polen är ett land i Centraleuropa. Landet har en befolkning på över 38 miljoner människor och en BNP på över 1 biljon dollar. Landet är medlem i Europeiska unionen och Schengenområdet. Polen har en höginkomstekonomi och ligger på 20:e plats i världen när det gäller BNP per capita.

Polen är ett mycket populärt resmål som har mycket att erbjuda sina besökare. Några av de mest populära sevärdheterna är det kungliga slottet i Warszawa, minnesmärket och museet Auschwitz-Birkenau och saltgruvan Wieliczka. Polen är också ett utmärkt ställe att åka skidor på, eftersom det finns några av de bästa skidanläggningarna i Europa.

Läs gärna mer om Polen hos Resmål.com.


Skrivet av Stefan JohanssonSkriv en kommentar