Vem var egentligen Mahatma Gandhi?

Mahatma Gandhi var Indiens store icke-våldsledare. Född 1869 i Indien var och tillhörande familjen Gandhi som var hinduer av medelklassen.

Ghandi blev bortgift vid 13 års ålder och sändes några år senare till London för att studera juridik. 1885 kom han tillbaka till Indien och bosatte sig då i Bombay och etablera sig som advokat.

Han tillbringade 21 år som verksam advokat och kämpade hårt för att förbättra indiernas tillvaro i Sydafrika. Han tvingades däribland 249 dagar i fängelse för de kampanjer han drev. Han återvände sedan 1914 till Indien där han snabbt blev ledare för kampen mot England som på den tiden koloniserade stora delar av världen.

Ghandis massrörelser

Ghandi startade tre stora massrörelser:

  • Mot kolonialism (i synnerhet en protest mot att Indien då ägdes av England)
  • Mot rasism (det som senare skulle kallas apartheid i Sydafrika)
  • Mot religiös intolerans

Han kämpade hela sitt liv för att Indien skulle få bli en självständig stat. Hans kampanjer gick ofta ut på att föra en tyst protest mot britterna; att inte köpa deras varor, inte kompromissa med dem och att inte betala skatt. Av den anledningen blev han inte allt för populär hos britterna och brukade kallas för "bråkstake i blöjor". Ofta kritiserades han dock för att inte ta sig an britterna med våld.

Den 30 januari 1948 blev så Indien självständigt. Tyvärr hann Ghandi inte få uppleva sitt fria Indien så länge då han samma dag blev mördad av en hinduisk fanatiker som ansåg att han gynnade muslimerna i Indien.

Bild på Mahatma Gandhi.

Skriv en kommentar