Info, fakta & prylar/Material/Plast- och gummimaterial

Olika plast- och gummimaterial

Plastmaterial

Plast är ett material som har funnits i ungefär sjuttiofem år. Det används på många olika sätt, från plastpåsar till leksaker, behållare och isolering. Plast kan tillverkas av naturgas eller petroleumprodukter som olja och naturgasvätskor, men den kan också återvinnas från vardagliga föremål som mjölkkannor och läskflaskor.

Polyetentereftalat (PET)

Den vanligaste typen av plast är polyetentereftalat (PET). Denna plast används för att tillverka vattenflaskor, matförpackningar och vissa typer av kläder. PET kan återvinnas till nya flaskor och andra produkter.

Polyeten med hög densitet (HDPE)

En annan vanlig plasttyp är polyeten med hög densitet, HDPE. Denna plast används för att tillverka mjölkkannor, tvättmedelsflaskor och vissa typer av livsmedelsförpackningar, t.ex. jordnötssmörsburkar. HDPE kan återvinnas till dräneringsrör, staket, hinkar och andra produkter

Polyvinylklorid (PVC)

Polyvinylklorid (PVC) är en annan typ av plast. Den används för att tillverka rör, trådbeläggningar och vissa typer av förpackning. PVC kan återvinnas, men det är inte lika lätt att återvinna som PET eller HDPE.

Polypropen, polystyren och polyeten med låg densitet (LDPE)

Andra plasttyper är polyeten med låg densitet (LDPE), som används i livsmedelsförpackningar och plastpåsar, polypropen (PP), som används i yoghurtförpackningar och vissa typer av livsmedelsförpackningar, och polystyren (PS), används i förpackningar och vissa typer av livsmedelsförpackningar.

Gummimaterial

Det finns två huvudtyper av gummi - naturgummi och syntetiskt gummi. Naturgummi kommer från saft från vissa träd, medan syntetiskt gummi tillverkas av petroleumprodukter. Båda typerna av gummi kan återvinnas.

Naturgummi och latex

Naturgummi används för att tillverka många olika produkter, bland annat däck och skosulor, syntetgummi används i produkter som t.ex. poolfoder och slangar. Latex är en typ av naturgummi som tillverkas av gummiträdets saft. Saften samlas in och kokas sedan tills latexen stelnar. Latex kan användas för att tillverka många olika produkter, t.ex. däck, skosulor och kondomer. Det kan också återvinnas till nya produkter.

Syntetiskt gummi

Syntetiskt gummi är en konstgjord produkt som tillverkas av olika kemikalier. Den används på många olika sätt, bland annat vid tillverkning av däck. Syntetiskt gummi används också i andra produkter, t.ex. slangar och tätningar. Det finns många olika typer av syntetiskt gummi, var och en med sina egna unika egenskaper. Den vanligaste typen av syntetiskt gummi är styrenbutadiengummi (SBR). SBR är ett tufft och hållbart material som är motståndskraftigt mot nötning och rivning. Det är också motståndskraftigt mot värme, vilket gör det till ett idealiskt val för användning i däck. Andra typer av syntetiskt gummi är nitrilgummi och silikongummi.

Olika saker tillverkade av plast och gummi.

Återvinning av plast och gummi

Plast återvinns genom att den bryts ner i små bitar och sedan smälts. Den smälta plasten hälls sedan i formar för att skapa nya produkter. Återvinning av plast bidrar till att minska mängden avfall som skickas till deponier. Återvinningsprocessen för gummi liknar den för plast. Gummit hackas i små bitar och smälts sedan ner. Det kan sedan formas till nya produkter.Skriv en kommentar