Info, fakta & prylar/Fordon/Vinterdäck och däckbyte

Allt om vinterdäck och däckbyte

Välkommen till denna artikel om vinterdäck och att byta till vinterdäck. Här har vi dels sammanställt fakta kring själva däckbytet, till exempel när man måste byta från sommar- till vinterdäck och vice versa. Men även mer kring hur däcken måste se ut för att vara lagliga att köra med.

Fakta om bytet till vinterdäck

När man talar om vinterdäck menar man antingen dubbade däck, eller så kallade friktionsdäck (utan dubbar). De odubbade friktionsdäcken är tillåtna att använda hela året, men dubbade vinterdäck får enbart användas under en särskild period eller om det råder eller förväntas bli vinterväglag. Med vinterväglag menar man is, snö, snömodd eller frost på någon del av vägrenen eller vägbanan.

När måste vinterdäcken sättas på?

Under tidsperioden 1 december till den 31 mars måste man enligt lag använda vinterdäck om det är vinterväglag, antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. Dubbdäck är godkända att användas under en viss tidsperiod mellan odubbade friktionsdäck kan användas året runt.

När får man använda dubbdäck?

Dubbdäck är tillåtna att använda mellan den 1 oktober till den 15 april, det är alltså förbjudet att använda vinterdäck under perioden 16 april till 30 september. Detta förbud gäller dock inte om det är eller förväntas bli vinterväglag.

När får man använda odubbade friktionsdäck?

Odubbade friktionsdäck är godkända för användning hela året, dvs. det finns inget datum då du måste ta av friktionsdäcken.

Glöm inte släpet om du kör dubbat

En sak som är viktig att tänka på när det gäller dubbdäck, är att om du använder dubbdäck och kör ett släp - då måste släpet också vara försett med dubbdäck. Om du istället använder odubbade friktionsdäck så spelar det ingen roll om släpet har dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.

Dubbdäck som är avsedda för vinterväglag.

Dubbdäck som är avsedda för vinterväglag.

Förbud mot dubbdäck på vissa platser

En annan sak som kan vara viktig att ha i åtanke när man kör med dubbdäck, är att vissa platser har förbud mot användande av dubbdäck. Framför allt i stadskärnor i större städer, som t.ex. längs Kungsgatan i Uppsala är det förbjudet att använda dubbdäck. Orsaken till detta är att dubbarna river loss partiklar från asfalten, vilket kan försämra luftkvaliteten. Odubbade friktionsdäck är dock okej att använda på dessa platser där det annars råder förbud mot dubbdäck.

Vilka krav finns på mönsterdjupet på vinterdäck?

När det kommer till personbilar med en totalvikt på upp till och med 3,5 ton så måste mönsterdjupet på vinterdäcken vara minst 3 millimeter. Om de däck man använder har olika mönsterdjup är det bäst att sätta de med störst mönsterdjup bak på bilen.

När måste sommardäcken sättas på?

Under den period av året då det inte är krav på vinterdäck (vid vinterväglag) skall sommardäcken sitta på. Detta innebär att om det inte är vinterväglag, så skall sommardäcken sättas på senast den 16 april och tas av senast den 30 september. Om man kör med dubbdäck under perioden 16 april till 30 september, och det inte råder vinterväglag, riskerar man att få betala böter på 1 000 kr.

Att byta till reservhjul

Om man får punktering eller liknande kan det hända att man behöver byta och sätta på ett reservhjul på bilen. I detta läge kan det vara bra att vara medveten om att vid tillfällig användning av reservhjul efter inträffad skada på ett däck, är detta hjul eller däck då undantaget från kravet på vinterdäck enligt gällande regler kring vinterväglag (läs mer hos Transportstyrelsen). Om du vill läsa mer om hur man byter till reservhjul kan vi rekommendera denna artikel.

Person som byter till sommardäck på en bil.

Person som byter till sommardäck på en bil.

Källa för texten ovan: Polisen



Skriv en kommentar